fbpixel Aktivnosti - ABAKUS Akademija znanja
Dodatne-aktivnosti---web-site

Deca i dodatne aktivnosti

Danas govorimo o najčešćoj roditeljskoj dilemi: „Da li treba da upišemo naše dete na dodatne aktivnosti?“

Dodatne aktivnosti
 U poslednje dve decenije svedoci smo ekspanzije vannastavnih aktivnosti za decu. Zašto su dodatne aktivnosti korisne? Koje vrste aktivnosti su adekvatne za našu decu? Kada treba da ih upišemo? Da li imaju efekta? Da li su skupe? Da li treba da upišemo dete gde ono želi da ide ili na ono što mi smatramo da je odgovarajuće? Mnoga pitanja se javljaju kada deca krenu da odrastaju.  Prema novijim istraživanjima, vannastavne aktivnosti imaju pozitivan uticaj na socijalizaciju dece, sticanje radnih navika, organizacione veštine, ali i podsticanje psihofizičkog razvoja dece. Učestvovanjem u dodatnim aktivnostima, dete je u stanju da usvoji nove veštine koje može primeniti i u školskom okruženju. Na dodatnim aktivnostima deca će upoznati različite nastavnike, trenere ili predavače i naučiti da se prilagođavaju različitim situacijama i zahtevima. Ostvariće komunikaciju, saradnju i prijateljske odnose sa drugom decom i razviti socijalne veštine. Naučiće i da organizuju svoje vreme i naprave raspored usklađen sa aktivnostima. Dozvolite svom detetu da istraži različite hobije i time ćete smanjiti korišćenje elektronskih medija i njihovih sadržaja.  Kao i svaki brižni roditelj, želite najbolje za Vaše dete, ali kada se suočite sa brojnošću i sadržajima dodatnih aktivnosti za decu, ne uspevate da napravite odabir. Postoji toliko mnogo izbora, od muzičke edukacije i sporta, preko edukativnih škola i plesnih grupa, a sve zahtevaju posvećenost, novac i dobru organizaciju. Zatim, tu je i pitanje da li da dopustite svom detetu da odabere vlastite aktivnosti ili da Vi izvršite odabir aktivnosti koje smatrate najboljim za njega. Kako rešiti ovu umnu zavrzlamu, a ne pogrešiti?

👉 Koja vrsta aktivnosti je najbolja za Vaše dete? 👈

✔️ Najbolja aktivnost za Vaše dete je ona koja ga zanima.
✔️ Ako je Vaše dete dovoljno odraslo da izrazi interesovanje za određenu aktivnost, saslušajte ga.
✔️ Probni čas je odličan način da saznate u kojim aktivnostima se Vaše pronalazi i da li ima želju da ih pohađa. Oni su kod nas besplatni, tako da je na Vama samo da zakažete čas
 

🔥 Centar za obrazovanje Abakus deci nudi nekoliko programa koji imaju višestruk uticaj na razvoj sposobnosti i veština. 🔥

🔴 Mentalna aritmetika SuanPan– je obrazovno – razvojni program koji podstiče razvoj pažnje, memorije i koncentracije kod dece od 5-14 godina. Deca računanjem na abakusu, tačnije pomeranjem kuglica prstićima obe ruke istovremeno, podstiču aktiviranje obe moždane hemisfere. Nakon završetka programa, mogu da izvode dve odvojene radnje mentalno, što ima veliki uticaj na njihov razvoj.
🔴Kefalo mini – je program namenjen deci od 4 do 6 godina. Kroz pohađanje edukativno-zabavnih časova, deca uvežbavaju finu motoriku prstića, igraju se sa drvenim edukativnim igračkama, usvajaju brojna znanja iz Sveta oko nas, a sve kroz igru i druženje.
🔴 Program za predškolce – je program namenjen predškolcima i predstavlja pripremu za usvajanje početnog pisanja i čitanja. Deca se na časovima kroz igru upoznaju sa slovima, pravilnim načinom ispisivanja slova, uvežbavaju pisanje, a kasnije i čitanje. Na ovaj način, olakšava se polazak dece u prvi razred kroz zabavu i smeh.
🔴 Programiranje u Scratch-u i Python-u – su programi namenjeni deci od 8 – 14 godina. Tokom časova deca se upoznaju sa ovim programima, njihovim mogućnostima i usvajaju smernice o korišćenju. Na časovima programiranja u Scratch-u deca dobijaju mogucćnost da kreiraju sopstvene igre, aplikacije i dr. Na časovima programiranja u Python-u deca usvajaju osnove programiranja, upoznaju programski jezik i dobijaju znanja o brojnim mogućnostima koje ovaj program pruža.
🔴 Lego robotika – program namenjen deci od 10 – 15 godina. Na časovima, deca dobijaju mogućnost da sklapajući kockice kreiraju sopstvene Lego robote i kasnije im putem programskog jezika zadaju određene zadatke. Svake godine Lego misija se menja i deca treba da prate smernice Lego robotskog sveta, kroz programiranje i igru. Pri odabiru aktivnosti rukovodite se kako željom deteta, tako i kvalitetom sadržaja, rezimeom školice i dobrobitima za Vaše dete. Na taj način, sigurno nećete pogrešiti. 👪💗
#abakus #obrazovanje #deca #sabac #srbija
Aktivnosti

Upišite komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *