Dečija pažnja i njeno fokusiranje!

Fokus 2Ako svom detetu po nekoliko puta za redom govorite: „Skoncentriši se“ ili „Obrati pažnju“, savetujemo Vam da pročitate nastavak teksta.  Savremeno doba i tehnološka revolucija doprineli su da se stepen pažnje kod dece svake godine drastično smanjuje. Svedoci smo da naša deca najviši stepen pažnje pokazuju kada igraju video igrice ili gledaju medijske sadržaje na YouTube-u ili TV-u, nažalost. Stručnjaci za razvoj deteta navode da bi, u proseku, dete od 4 ili 5 godina trebalo da ostane fokusirano na zadatak od 2 – 5 minuta. Dakle, malo starija deca bi trebala da budu u stanju da usmere pažnju na zadatak između 4 i 20 minuta, neretko i više.

Prisutnost pažnje pri obavljanju zadatka, takođe zavisi od toga da li dete uživa u aktivnosti. Mnoga deca se muče kad im se zatraži da učine nešto što ne žele. Najveća borba za mnoge roditelje pojavljuje se pri polasku deteta u školu, jer deca dobijaju strukturirane, repetitivne i školske zadatke, kao što su pisanje ili matematičke kalkulacije. Tada dolazi do višesatnih forsiranja deteta da bude fokusirano na zadatke i dosta frustracija za same roditelje. Dobra vremenska organizacija, takođe, veoma je korisna za dete. Poznavanjem rasporeda i satnice odlazaka u školu, na vannastavne aktivnosti, igranja sa drugarima, ali i vremena za rađenje domaćih zadataka, olakšaće detetu samu pripremu za izvršavanje svakodnevnih obaveza.

Fokus 1Da biste detetu poboljšali pažnju pri izvođenju zadataka, prvenstveno odstranite mogućnosti za „odvlačenje pažnje“: uverite se da je dete nahranjeno i da ima tečnost pri ruci, odvojite mlađe/starije dete koje može uticati negativno na fokusiranje pažnje, isključite TV, kompjuter, ali i Vaš telefon i pružite svom detetu svoje nepodeljeno vreme i pažnju. Dosadne i suvoparne zadatke razjasnite ili „ulepšajte“ rečima, promenom mesta ili načina rada, ali i uvođenjem dodatnih sredstava koja će detetu olakšati proces usvajanja novih informacija. Pružite im svo neophodno strpljenje, podršku, svoje vreme, toplu reč i osmeh i rezultati neće izostati. Bar na tih par sati, zaboravite na posao, kućne zadatke, omiljenu seriju/utakmicu, trening ili odmor i mobilni telefon, jer ćete svojim primerom i asistencijom detetu pružiti najbolji mogući poklon – bolji od bilo koje video igrice ili mobilnog telefona. Pomoći ćete mu da fokusira pažnju na zadatke, što će mu kasnije pružiti mogućnost da sa lakoćom usvaja nova znanja i postane najbolja moguća verzija sebe. Proces, svakako neće biti lak, ali će se vremenom Vaš angažman smanjivati sve dok se dete ne osnaži dovoljno i postane fokusirano na obavljanje neophodnih zadataka, kako školskih tako i ostalih.

Brojne aktivnosti mogu olakšati proces fokusiranja pažnje deteta. Igranje sa vršnjacima, kao i fizičke aktivnosti koje dodatno osnažuju pažnju kod dece, ali i razne igre koje od deteta iziskuju dodatni intelektualni napor, poput društvenih igara. Pohađanje vannastavnih aktivnosti koje od dece zahtevaju dodatno angažovanje su, takođe, sjajan vid asistencije. Program mentalne aritmetike SuanPan jedan je od idealnih izbora koji će Vašem detetu pomoći da poboljša svoju pažnju, memoriju i koncentraciju. Na Vama je da načinite svoj izbor i odaberete najbolji način za svoje dete.

Dečija pažnja i njeno fokusiranje
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *