👉 Zašto je verovanje u Deda Mraza 🎅tako važno?

Roditelji se često dvoume da li deci da ispričaju priču o Deda Mrazu. Da li je ta bajka opravdana ili je treba izbegavati?
dedamrazPsiholozi kažu da, bez obzira na sva ova pitanja, možete slobodno da se upustite u novogodišnje čarolije i da ne izostavljate Deda Mraza. Ali, i da je bolje reći detetu da je ono poklon dobilo ne zato što je nešto dobro uradilo, bilo poslušno, već zato što je ono dobro dete, dobro biće, zato što ga roditelji i ostali koji ga daruju, vole. Novogodišnje i božićne poklone, naime, deca dobijaju zato što ih mama i tata vole bez obzira na to da li su dobri. Zato se deci i kupuje nešto sa spiska koji su “poslali” Deda Mrazu, nešto što žele. Taj poklon je način da roditelji decu obraduju, usreće, iskažu svoju ljubav i pažnju, a ne da ih zbog nečega nagrade ili kazne.
Verovanje u dobrog deku obučenog u crveno odelo, koji zna da li si bio dobar i lepo se ponašao ili nisi, pomaže detetu da jasnije vidi razliku između dobrog i lošeg. Time je podstaknuto da i samo stvara sliku o dobru i zlu. Takođe, Deda Mraz pozitivno utiče na kognitivni razvoj deteta, njegovu maštu i kreativnost, inspiriše dete na pisanje pisma, podstiče ga na jasno izražavanje želja. Stručnjaci dodaju i da verovanje u Deda Mraza podstiče darežljivost i smanjuje dečji egocentrizam. To je i prilika da nauče da vrednuju stvari koje imaju. Naučna istraživanja, pritom, potvrđuju da se većina dece ne razočara kada shvati da Deda Mraz ne postoji. Naprotiv, smatraju da su veliki i zreli kada to saznaju i vrlo su radi da se pred mlađom braćom i sestrama pretvaraju kako i dalje veruju.
Deda Mraz je posebna čarolija koja postoji samo u detinjstvu i ne treba je oduzimati deci pre vremena. Pustite da dete samo počne da se raspituje, prvo da sumnja i da na kraju otkrije istinu. Naučite dete da smisao novogodišnjih praznika nisu samo pokloni, već prvenstveno vreme sa porodicom, vreme za uspomene koje će pamtiti zauvek.

dedamraz #santa #abakus #mentalnaaritmetika #sabac

Zašto je verovanje u Deda Mraza ? tako važno?
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *