Domaći zadaci

⚠️ Dragi roditelji, da li i Vi radite domaći svoje dece?

⚠️ Da li često kritikujete obim i gradivo domaćih zadataka?

⚠️Da li pravdate izostanak urađenih domaćih zadataka svoje dece kod učiteljica?

🔔 Ukoliko ste potvrdno odgovorili na bar jedno pitanje, nastavite sa čitanjem teksta…

 
👉 Domaći zadaci su osnov omaci-boy.obrazovnog sistema. Rad kod kuće proširuje znanje gradiva usvojenog u školi, stvara radne navike i disciplinu, a doprinosi i koncentraciji i pamćenju. Domaći zadatak je dečji zadatak i odgovornost, a roditelji imaju zadatak da: nadziru, podržavaju, odgovaraju na pitanja i osiguravaju da njihova deca završe domaći zadatak, ali nikada ne bi trebalo da rade domaći svoje dece.
👉 Roditelji bi trebali da budu poput trenera, da organizuju, podstiču, usmeravaju i razjasne sve što dete ne razume, ali ne i da provode besomučno mnogo sati u izradi samih zadataka svoje dece. Kada roditelji pokušaju da prestanu sa ovakvim načinom rada, shvataju da se njihova deca osećaju izgubljeno bez njih i plaše se da će dete prestati ili neće dobro uraditi domaće zadatke, tako da nastavljaju da preuzimaju istu ulogu. To stvara veliku napetost između roditelja i dece. Štaviše, deca se osećaju sve nesigurnije misleći da nisu sposobna sama da rade i odustaju. Kako vreme prolazi, deca će postavljati više pitanja i biće im teže da preuzmu odgovornost za svoje zadatke.

👉 Međutim, ovo nije slučaj samo u našoj zemlji. Roditelji širom sveta se nalaze u istoj situaciji. Prema istraživanju britanskog univerziteta, koje je ispitivalo više od 30.000 roditelja dece od 4 – 18 godina iz 29 zemalja, došlo se do podataka da roditelji u Britanije provode 4 sata nedeljno radeći domaće zadatke svoje dece, u Americi 6 sati, gotovo 8 sati u Rusiji, 10 sati u Vijetnamu i više od 12 sati nedeljno u Indiji.

 

🔥 NAJČEŠĆE RODITELJSKE GREŠKE I SAVETI KAKO DA IH ISPRAVIMO 🔥

domaci-girl

⛔ GREŠKA BROJ JEDAN: Radite domaće zadatke bilo gde, u kuhinji dok pripremate večeru, u dnevnoj sobi dok drugi gledaju TV, i sl. Umesto toga, naučite dete da je vreme za domaće zadatke važno, da se uvek rade na istom mestu, najbolje je da je to u dečijoj sobi za radnim stolom. Ako nema zasebnog prostora, izaberite mirno mesto u kući, bez ometanja, bez TV-a …

⛔ GREŠKA BROJ DVA: Roditelji se žale na obim ili zahtevnost dodeljenih domaćih zadataka. Umesto toga: Prihvatite stvarnost. Domaći je to što jeste. Ako vidimo da je domaći zadatak izvan mogućnosti našeg deteta, trebali bismo ići u školu i obavestiti ih, ali kod kuće treba da poštujete odluku učitelja kad god je to moguće. Mi pripremamo decu za život, a u životu će biti mnogo rada, truda i teških zadataka koje će morati da urade.

⛔ GREŠKA BROJ 3: Roditelji rade domaći zadatak svoje dece. Umesto toga: Dete treba da uloži sopstveni trud i napor pri izradi domaćeg zadatka. Cilj nije da rad deteta bude savršen, već da se dete potrudi da to učini kako bi razumelo bilo kakvu poteškoću. Zadatak roditelja je da podstakne dete da uradi domaći zadatak i da mu razjasni sve nedoumice, ne da uradi njegov domaći.

⛔ GREŠKA BROJ 4: Svakodnevno ubeđivanje i rasprava oko domaćih zadataka. Umesto toga: Pretvorite vreme rada domaćih zadataka u vreme mira i tišine. Ako dete ima poteškoća, onda treba da se konsultuje sa svojim učiteljima sledećeg dana. Vrlo je štetno stvoriti anksioznost u domu oko stvari vezanih za školu.

⛔ GREŠKA BROJ 5: Ne shvatate ozbiljno potrebe deteta za vašim prisustvom i podrškom. Umesto toga: Spustite pametni telefon i budite dostupni, gledajući i slušajući dete, prateći kada mu treba podrška.

⛔ GREŠKA BROJ 6: Nametanje apsolutne kontrole. Umesto toga: Sumnje u tačnost zadataka ili usvojenost gradiva domaćeg proverite tako što ćete ih zamoliti da ispričaju lekciju naglas ili prekontrolišite urađeno i zaokružite netačno urađene primere. Roditeljski prekor smanjuje samopouzdanje i veru deteta u sopstvene sposobnosti.

⛔ GREŠKA BROJ 7: Izbegavate razgovor sa učiteljima. Umesto toga: Ostvarite dobru komunikaciju i saradnju sa učiteljima. Posavetujte se sa njima ako Vama ili Vašem detetu treba dodatna pomoć.

⛔ GREŠKA BROJ 8: Izrada domaćih zadataka kada su već iscrpljeni od vannastavnih obaveza (treninga, časova u drugim školicama i sl.). Umesto toga: vannastavne aktivnosti su neophodne, ali ne moraju biti opsesivne. Deca mogu biti prezauzeta dodatnim aktivnostima: sport, jezici, muzika, balet … Bolje je da se aktivnosti prilagode ličnosti i interesima deteta. Napravite nedeljni plan aktivnosti uz ostavljanje dodatnog vremena za izradu domaćih zadataka i odmor. Imajte mirne večeri kod kuće u kojima deca imaju samo igru i odmor.

⛔ GREŠKA BROJ 9: Nedoslednost. Umesto toga: Domaći zadatak je, u celini, učenje o samodisciplini i kako raditi autonomno. Domaći zadatak uvek treba raditi u isto vreme, na istom mestu i uvek kada je telefon isključen. Naučite svoje dete da zna kada je vreme za učenje, kada za igru i kada za odmor. Dosledan vremenski raspored će dete usvojiti i samo će znati kada treba da sedne i krene sa izradom domaćih zadataka.
✔️ Cilj je da dete bude samostalno, samopouzdano i vredno, a to ćemo postići samo ako im dopustimo da veruju u sebe i osnaže sopstvene potencijale. Ne brinite, Vaše dete to može samo ako verujete! ❤️👧🧒👩👦👱‍♀️
 
 
#abakus #deca #roditelji #saveti #skola #sabac
“Domaći”
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *