SuanPan Mentalna aritmetika

suanpan-logo
SuanPan Mentalna aritmetika je međunarodni program razvoja mentalnih potencijala posebno kreiran za decu uzrasta od 5 do 14 godina. Ovaj program predstavlja dokazani moždani stimulans koji podstiče istovremenu upotrebu leve i desne hemisfere, samim tim i uravnoteženiji razvoj mozga i misaonog procesa.
abakus-racunaljka

Obzirom da su obe strane mozga povezane zajedničkim procesom, učenje biva uspešnije, i uočava se znatno poboljšanje koncentracije, memorije, pažnje i kreativnosti.
Naučna istraživanja potvrđuju da intelektualni potencijal nije u potpunosti određen rođenjem deteta i da iskustva i znanja stečena u ranom uzrastu imaju direktan uticaj na sposobnost učenja u budućnosti.
Program započinje primenom ABAKUSA (računaljke) i auditivnog treninga, a nakon izvesnog vremena dolazi do usvajanja i vizuelizacije računaljke. Deca na računaljci koriste obe ruke i cetiri prsta, sto dovodi do aktiviranja obe mozdane hemisfere, i doprinosi njihovom izuzetnom mentalnom razvoju.

Osim rada na računaljci program je propraćen testovima (pažnje i koncentracije) i kreativnim igrama. Jedna od glavnih karakteristika ovog programa je njegov interesantan interaktivan karakter. Deca uče i u isto vreme se zabavljaju zahvaljujući didaktici i metodologiji u kojoj igre imaju važnu ulogu. Nakon završenog programa, deca su sposobna da zamišljajući abakus računaju i istovremeno izvode jos jednu aktivnost (pevanje, sviranje, sportske discipline i dr.).
Nastava se odvija u periodu od 8 meseci, jedanput nedeljno, tri vezana časa, svaki u trajanju od 40 minuta. Tokom nedelje svako dete treba da odvoji 15 minuta dnevno za vežbanje na abakusu, čime će trenirati i svoj mozak.

Rad se odvija u malim grupama, pa je moguće negovati individualni pristup, gde se osluškuju i prate potrebe dece.
Shodno uzrastu deca su podeljena u 3 grupe:

KINDER
5 - 7 godina
PRIMARNA
7 - 10 godina
SEKUNDARNA
10-14 godina

„Igrajmo se, učimo i rastimo zajedno…“

Kinder grupu čine deca predškolskog uzrasta (5 i 6 godina). Rad se odvija u grupama od 4. do 8-oro dece. U cilju lakšeg usvajanja i zapisivanja brojeva, na početku se primenjuju segmenti Montesori obrazovanja. Napredak kod dece ovog uzrasta je izuzetan. Većina njih ne zna brojeve na početku programa, a nakon 8 meseci uspeva da brzo i tačno računa do 100, bez upotrebe računaljke ili kalkulatora.

„Učiti dete ne treba silom, nego igrom“

Primarnu grupu čine školarci, deca od I – IV razreda. Rad se odvija u grupama od 5. do 10-oro dece. Napredak kod dece ovog uzrasta je izuzetan, jer nakon 8 meseci uspevaju da brzo i tačno mentalno računaju preko 1000, bez upotrebe ikakvih pomagala kao što su računaljka, kalkulator ili papir i olovka.

„Svako dete je na neki način genije, a svaki genije je na neki način dete“

Sekundarnu grupu čine školska deca, od V – VIII razreda. Rad se odvija u grupama od 5. do 10-oro dece. Program započinje radom na abakusu i auditivnim treninzima, a nakon nekoliko meseci deca su u stanju da vizuelizuju abakus i računaju misaonim putem, bez pomagala. Po završetku kursa dete postaje brže od digitrona, u stanju je da u roku od 3 do 5 sekundi misaonim putem izračuna složenije aritmetičke zadatke.

Program MENTALNE ARITMETIKE SUANPAN se sastoji iz dva nivoa:

OSNOVNI KURS » obuhvata operacije sabiranja i oduzimanja;

NAPREDNI KURS » gde se obrađuju operacije množenja i deljenja uz pomoć misaonog procesa. Napredni kurs se može pohađati samo pod uslovom da je osnovni kurs savladan u potpunosti.

Mentalna aritmetika SuanPan je idealan izbor jer…

Poboljšava memoriju
Fokusira pažnju
Jača koncentraciju
Razvija matematičke veštine
Pospešuje brzinu računanja
Povećava nivo kreativnosti
Podstiče samopouzdanje i samoinicijativu
Unapređuje potencijal deteta