📣 NOVI PROGRAMI U ABAKUSU 🎓

🔥 MINI KEFALO  – razvoj grafomotorike!
🔥 PROGRAM ZA PREDŠKOLCE – početno čitanje i pisanje!

Zašto je grafomotorika važna za Vaše dete? 👧👦


👉 Šta je, zapravo, grafomotorika i zašto je ona toliko značajna? Grafomotorne veštine su veštine neophodne za pisanje. Iako zvuči jednostavno, mnogo motornih sposobnosti je uključeno u proces pisanja rukom. Pisanje zahteva ravnotežu nekoliko različitih veština, a kada je jedna ili više njih nerazvijena ili zaostaje, ceo proces se može usporiti ili otežati. 
👉 U današnje vreme veliki broj dece ima određene teškoće u pisanju i čitanju koje nikako ne mogu da savladaju iako ulažu značajan napor. U prvom razredu deca i roditelji se susreću sa brojnim korekcijama, obimnim zadacima koji iziskuju mnogo sati pisanja i čitanja. Grafomotoričke vežbe su znatno zahtevnije i potrebno je mnogo truda i volje u korigovanju ili poboljšavanju pisanja, a kasnije i čitanja. 
👉 Teškoće u grafomotorici imaju značajan uticaj na školski uspeh, jer savladavanje ovih veština utiče na savladavanje pisanja i čitanja. Deca koja imaju slabije razvijenu grafomotoriku mogu odbijati aktivnosti u kojima se od njih traže ove veštine pa, na primer, ne žele da pišu domaće zadatke, gube motivaciju za rad, a time i priliku za učenje i usvajanje novih znanja. 
👉 Važno je naglasiti kako je grafomotorika sposobnost koja se razvija, ali i vežba pa se problemi koje dete ima mogu rešiti odgovarajućim grafomotoričkim vežbama koje ujedno podstiču i razvoj pažnje, koncentracije, orijentacije, govora i mišljenja. Pišući, deca treba da usmere pažnju na to što pišu, aktivno da slušaju, pamte sadržaj koji zapisuju, prate i vode računa o prostornoj organizaciji u svesci te da koordinišu pokrete ruke i oka kako bi oblikovali slova.
👉 Ukoliko detetu od najranijeg uzrasta omogućimo podsticajne razvojne aktivnosti, kasnije nećemo imati mnogo poteškoća u korigovanju i usavršavanju veština čitanja i pisanja.
👉 Kod nas u Abakusu, Vaše dete može unaprediti svoju grafomotoriku i usvojiti osnove čitanja i pisanja.
#abakus #minikefalo #predskolskiprogram #ucenje #skola #sabac #srbija

Program za predškolce
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *