Scratch

Scratch je program koji je napravljen da pomogne deci u učenju programiranja. Nastao je na američkom institutu u Masačusetsu i brzo doživeo ekspanziju širom sveta. Scratch se koristi i u osnovnim školama, ali i na fakultetima za kreiranje igrica i animacija. Deca u grafički dizajniranom okruženju uče da razlikuju funkcije, na osnovu klasifikacija po boji i vrsti.

scratch logoFunkcije su u programu date u vidu blokova koji podsećaju na puzzle, tako da deca ne uče komplikovani programski kod. Okruženje pored bloka funkcija sadrži još dva segmenta, scenu i radnu površinu. Na sceni biramo likove koje ćemo programirati i pozadinu. I likove i pozadinu možemo koristiti iz Scratch-ove biblioteke, sa računara ili sami crtati. Na sceni vidimo rezultat našeg programa kada ga pokrenemo, a na radnoj površini uklapamo blokove funkcija. Deca uče i igraju se istovremeno, kreirajući igrice po svojoj želji, vesele animacije, kvizove, ali i rešavajući zadatke iz matematike.

Na kraju kursa deca će moći samostalno da kreiraju svoje programe u Scratch-u.

Instalacija programa je jednostavna (pogledajte video), a link ka instalaciji je Scratch download.

Kada se instalira Scratch može se podesiti jezik okruženja na srpsku ćirilicu. Postoji i online verzija na lokaciji Scratch online .

Za online verziju potrebna je mail adresa roditelja, a projekti koje deca naprave mogu deliti u okviru Scratch zajednice, a isto tako besplatno i preuzimati programe druge dece.

Radno okruženje Scratch-a

scratch

Kurs vizuelnog programiranja

Ovaj kurs vizuelnog programiranja namenjen je učenicima osnovnih škola uzrasta od 8 do 11 godina. Predviđeno je da učenici nakon kursa znaju:

» okruženje i njegovu primenu

» da samostalno prave animacije

» da samostalno kreiraju igrice

» koordinatni sistem

» šta su uslovi, petlje i varijable

Ovaj kurs traje 5 meseci i to jednom nedeljno po sat i trideset minuta.