fbpixel Robotika - ABAKUS Akademija znanja

Abakus kurs Lego robotike

Robotika je nauka o robotima, njihovom dizajnu, izradi i primeni. Obuhvata polja informatike, elektrotehnike i mašinstva. Svrha robota je da pomognu ljudima, ili da ih u potpunosti zamene u obavljanju mnogih aktivnosti. To mogu biti svakodnevne aktivnosti kao što su košenje travnjaka, usisavanje kuće, ili neke znatno opasnije, kao na primer otkrivanje i razoružavanje eksplozivnih naprava. Roboti komercijalne namene su trenutno skupi, ali će u budućnosti svakako biti sve pristupačniji za kupovinu, tako da će robotika biti još popularnija i biće joj potrebno još više stručnog kadra.

Lego kockice, kao igračke, Lego logosu svima poznate po kvalitetu i mogućnostima razvijanja dečje kreativnosti, a na edukativnom polju su otišli i korak dalje. Još 1987. godine su napravili prvi prototip programabilne pametne kocke, koji su razvijali kroz program Lego Mindstorms. Prva generacija robota imala je naziv RCX, sledeći su bili NXT, NXT 2.0, a aktuelni EV3 razvijen je 2013. godine. Ovaj set pruža deci mogućnost da se na zanimljiv i što jednostavniji način upoznaju sa robotikom i steknu znanja i interesovanja koja će razvijati u budućnosti. Abakus centar za obrazovanje organizuje kurs čiji je cilj sticanje znanja iz osnova robotike. 

Učenici će koristiti osnovni model Lego EV3 robota, a pomoću svoje mašte i veštine će ga nadograđivati i programirati kako bi ispunjavao različite zadatke na specijalno osmišljenoj Lego prostirci. Robot koristi servo elektro motore za kretanje i senzore za prepoznavanje boje, senzor za dodir, ultrazvučni senzor za merenje razdaljine i žiroskopski senzor. Programiranje se vrši pomoću vizuelnih blokova za koje nije potrebno poznavanje nijednog programskog jezika. Razvija se logički način razmišljanja koji se kasnije lako može unapređivati učenjem programskih jezika.

» Kurs je namenjen deci uzrasta od 10 do 15 godina

» Rad u malim grupama od 4 do 8 učenika

» Kurs traje 3 meseca, časovi su jednom nedeljno u trajanju od sat i trideset minuta

» Predavač je mentor ekipe Centra za stručno usavršavanje “Legonauka” koja je prethodne dve godine beležila zapažene rezultate na Lego FLL takmičenju na nivou Srbije.

Prijavite se za kreativnu radionicu i dođite zajedno sa vašom decom!

Rezervišite svoje mesto popunjavanjem formulara! Organizujemo besplatnu kreativnu radionicu za decu...

Prijavite se!